Ev Yapımı Ekmek

19 Mayıs gecesi Sümer Köyü’ne geldik ve hemen yattık uyuduk. Sabah kalktık, kapıda Emine Abla ve elinde yeni yaptığı ekmeği ve armut pekmezi. Yemelere doyamadık tabii. Sağolsun Emine Abla bize yapmayı da öğretti, sonraki gün kuzine ateşinde kendi ekmeğimizi kendimiz yaptık. Tabii orada yok tam buğday unu, keçiboynuzu unu falan yok, bildiğimiz beyaz un ve pakmayadan ekmek yapılıyor. Bir de lezzetli oluyor, aman allahım! Buyrun tarifi, afiyet olsun!

Tarifte un ve maya göz kararı alınıyor. Fotoğraftaki kap kadar un yeterli. Bunu yapa yapa kıvamını tutturuyorsunuz. Hazır mayayı 1 tatlı kaşı kadar şeker ile ılık suda 15 dakika kadar bekletin. Sonra unun ortasını havuz gibi açıp su ve mayayı koyun. Kıvam aldıkça su eklemeye devam edin. En sonunda elinize yapışmayan ama katı da olmayan bir kıvam elde etmeniz lazım. Yağladığınız tepsiye bir avuç hamur olacak kadar hamurları yerleştirin. Aşağıdaki fotolarda görebilirsiniz. Sonra kuzineye koyuyorsunuz ve kızarana kadar pişiriyorsunuz, yanlış hatırlamıyorsam bizimki 20 dakikada pişti.

 

 

Un, maya ve şeker. Sağdaki tepsi de ekmeği pişireceğimiz tepsi.

 

 

Fırına vermeden önceki hamurun son hali

 

Emine Abla öğretti, biz ekmek yaptık. Bu da kuzine fırınından çıkmış hali ve çook lezzetli!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir