Evde Yoğurt Yapımı

Evet, ne var yoğurt yapmakta diyebilirsiniz ancak bir sürü arkadaşım nasıl yapıldığını bilmiyor. Ben de bu yazımı onlar için yazıyorum. İlk olarak SEK yoğurtluk sütle yoğurt yapma tarifi ile başlıyorum. Ben SEK Laktozsuz sit ile yoğurt yapıyorum ama size SEK yoğurtluk sütü de tavsiye ederim. Bu sütün farkı azıcık ılıştırıp mayalıyorsunuz. Videoda detaylar var. Diğer sütleri, pastörize olanlar dahil, kaynamak gerekiyor. Fotoğrafların altında adım adım yoğurt nasıl mayalanır, okuyabilirsiniz. Hadi rastgele, afiyet olsun!

 


Ben 2 lt laktosuz süt ile yoğurt mayalıyorum. Normal pastörize süt de aynı aşamadan geçiyor. Eğer sürçüden yoğurt alıyorsanız onu mutlaka kaynatıp pastörizasyon işlemlerini yapmalısınız. İnternetten pastörizasyon nasıl yapılır öğrenebilirsiniz.

 

Daha önceki sütten 2 yemek kaşığı kadar yoğurdu yeni yoğurdu mayalamak için ayırın.

 

Kaynatıp daha sonra 45C’ye soğuttuğunuz sütten biraz yoğurt olan kaseye koyun ve pürüzsüz bir kıvama kadar karıştırın. Bunu daha sonra sütün olduğu tencereye koyun ve tamamen karıştırın. Mayalama yaparken tahta kaşık kullanmanızı tavsiye ederim.

 

2 lt mayalı sütü yoğurt makinasının kavanozlarına ve toprak çömlekten bir kaba koyuyoruz. Makinayı 12 saat kadar çalıştırıp daha sonra kavanozları direkt buzdolabına koyuyorum.

 

Çömlekteki mayalı sütü ise fırına koyup 12 saat kadar bekletiyorum. Burada koymamızın sebebi mayanın üşümemesi ve fırın içinde sıcaklık değişimin olmaması. Ben yine de sütün üstünü kapatıyorum.

 

Makinada mayalanan yoğurt

 

Fırında toprak çömlekte mayalanan yoğurt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir