Karadeniz’de Ne Yenir?

19 Mayıs’ta gittiğimiz Karadeniz Çay Toplama turumuzu anlatmaya devam ediyorum. En çok sorulan sorulardan birisi ne yediğimiz. Biz evde konakladığımız için kahvaltıları evde yapıp daha sonra dışarıda yemek yedik. Aslında bayağı yedik, iyi yedik 🙂 Trabzon’a varınca Rize istikametinde ilk durağımız Çayeli Hüsrev oldu. Burası kuru fasulye ve fırın sütlacı ile meşhur. Çayeli dışında Hüsrev’in Gayrettepe İstanbul ve Balgat Ankara’da şubeleri var, şiddetle tavsiye edilir. Bir sonraki tavsiyem Çamlıhemşin Sini Kafe‘deki kara lahana çorbası olacak. 2015 yılında Bukla Turla çıktığım Karadeniz gezisinde sürekli burada yiyorduk. O zaman Filiz Abla işletiyordu. Şimdilerde kendisi Pokut Yayla Evi‘ni işletiyor, burasını devretmiş. Biz 19 Mayıs’ta, turistlerin çekirge gibi üşüştüğü bir günde gittiğimiz için Sini Kafe’den çok da memnun kalmadık ama kara lahana çorbası çok güzeldi. Geçen yıllarda burada yediğim turşu kavurmaya hayran kalmıştım ama bu sefer yoğunluktan turşu kavrulmadan masaya getirildi. Neyse, yine de burada mutlaka birşeyler yiyin derin. Daha sonraki tavsiyem mutlaka ama mutlaka gidilmesi gereken bir yer. Çamlıhemşin Livera Kitapevi Kafe‘deki her şeyi yiyin. Ayşe Abla’nın eli o kadar lezzetli ki, neredeyse onu yiyecektik 🙂 Burası Uğur Biryol’un sahibi olduğu bir kitapevi ve kafe, ayrıca Pokutsal Tur da burada. Diğer bir yazımda bu turu da anlatacağım. Buradaki muhlama, sarma, mısır ekmeği, kara lahana çorbası, turşu kavurma, köfte, kete, fırın sütlaç, ay hepsi çok lezzetliydi. Gitmeden önce arayıp geleceğinizi söyleyin ki size göre yemek yapılsın. Çinçiva Kahvesi’ni zaten daha önce yazmıştım, buradan okuyabilirsiniz. Bunun yanında Sümer Köyü’nde her sabah bize ekmek yapıp getiren, geldiğimiz gün kendi yaptığı armut pekmezini ve kaymağı bize veren Emine Abla’ya çok teşekkür ederiz. Son gün beraber ekmek yaptık, onu da yazacağım. Bir de Gizem’in akrabası bizi evinde ağırlayıp mısırlı hamsi kavurma yaptı. Çok lezzetliydi, aşağıda videosunu koydum. Tabii orada bir de laz böreği yedik ama artık nasıl kendimden geçtiyse fotoğrafını çekmeyi unutmuşum 🙂 Son olarak herkesin yapmayı beceremediği ama Livera’da Ayşe Abla’nın şahane yaptığı gelin ketesi var. Bunu mutlaka orada sıcak sıcak yiyin. E bu kadar tavsiye şimdilik yeter. Afiyet olsun, Karadeniz’e benden selam söyleyin!

İlk durağımız Çayeli’ndeki Hüsrev oldu.

 

Bir klasik, kuru fasulye sonrası fırın sütlaç.

 

Çamlıhemşin Sini Kafe’de içtiğimiz kara lahana çorbası

 

 

Çamlıhemşin’den aldığımız gelin ketesi. Bunu ayrıva Liteva Kitapevi’nde de yedik, tavsiye ederim.

 

Çinçiva Kahvesi’ndeki muhlama ve 2 kişilik kahvaltı

 

Çinçiva Kahve ve kuzine üzerindeki sıcak mısır ekmeği

 

Sümer’de sabah uyandığımızda kapımızda ev yapımı ekmek ve ev yapımı armut pekmezi ile kahvatı ettik. Bir de kaymak vardı ama of sormayın!

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir